JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Justitieråd och ordförande i Högsta domstolen

Arbetsbeskrivning

Av Högsta domstolens 16 justitieråd tjänstgör i regel två i Lagrådet. De övriga justitieråden är indelade i två dömande avdelningar. Den ena avdelningen leds av Högsta domstolens ordförande Stefan Lindskog och den andra av avdelningsordföranden Gudmund Toijer. Justitieråden dömer i domstolens samtliga typer av mål. Målen bereds och föredras av justitiesekreterare och beredningsjurister.

Ordföranden är i första hand domare, men har samtidigt det övergripande administrativa ledningsansvaret för domstolen. Den dagliga ledningen av domstolens beredningsorganisation och administration utövas av domstolens kanslichef. Ordföranden är domstolens främste företrädare och har som sådan en representativ roll.


Kvalifikationer

Ordföranden ska liksom ledamöterna i övrigt ingå i kretsen av landets främsta jurister och svara mot synnerligen högt ställda krav vad avser juridiska kunskaper, analysförmåga, förmåga att uttrycka sig i tal och skrift, omdöme och självständighet.

Domstolens ordförande ska därutöver ha intresse av och förmåga att företräda domstolen i både nationella och internationella sammanhang och därigenom skapa förtroende för domstolens verksamhet och för domstolsväsendet. Ordföranden ska också ha intresse av och förmåga till det övergripande administrativa ledarskap som följer med anställningen.


Anställningsvillkor

Anställningsform: Tillsvidareanställning
Ordinarie domare anställs med fullmakt.
Omfattning: Heltid
Tillträde enligt överenskommelse.

Antal platser: 1

Ansökan

Sista ansökningsdag: 2017-09-24
Arbetsgivarens referensnummer: 42-2017

Ansök via epost till:
domarnamnden@dom.se

Kontakt

Stefan Lindskog
Justitieråd, Högsta domstolens ordförande
08-561 666 06
stefan.lindskog@dom.se

Helene Lövung
Kanslichef, Domarnämnden
08-561 669 51
helene.lovung@dom.se


Övrigt

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare:

Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.


Om Högsta domstolen

Högsta domstolens huvuduppgift är att avgöra överklagade mål från hovrätten som kan vara vägledande för hur liknande fall ska bedömas i framtiden (prejudikat).

Vid sidan om denna uppgift prövar Högsta domstolen också ansökningar om att avslutade mål ska prövas på nytt (bl.a. resning) samt en del andra ärenden.

Högsta domstolen har drygt 90 anställda, varav 16 justitieråd (domare). Kanslichefen Måns Wigén är chef över kansliet med två beredningsenheter, ett registratorskontor och en administrativ avdelning.

Högsta domstolen bedriver sin verksamhet i Bondeska palatset i Gamla stan i Stockholm.