JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Justitieråd och ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen

Arbetsbeskrivning

Högsta förvaltningsdomstolen är Sveriges högsta allmänna förvaltningsdomstol. Domstolens huvuduppgift är att inom domstolens rättsområden leda rättstilllämpningen genom vägledande avgöranden.

Vid Högsta förvaltningsdomstolen arbetar 16 justitieråd. Av dessa tjänstgör i regel två i Lagrådet. De övriga justitieråden är indelade i två dömande avdelningar. Den ena avdelningen leds av Högsta förvaltningsdomstolens ordförande Mats Melin och den andra av avdelningsordföranden Henrik Jermsten. Justitieråden dömer i domstolens samtliga typer av mål. Målen bereds och föredras av justitiesekreterare som har lång erfarenhet av domstolsarbete och/eller annat juridiskt arbete.

Ordföranden är i första hand domare, men har samtidigt det övergripande administrativa ledningsansvaret för domstolen. Den dagliga ledningen av domstolens beredningsorganisation och administration utövas av domstolens kanslichef. Ordföranden är domstolens främste företrädare och har som sådan även en representativ roll.


Kvalifikationer

Ordföranden ska liksom ledamöterna i övrigt ingå i kretsen av landets främsta jurister och svara mot synnerligen högt ställda krav vad avser juridiska kunskaper, analysförmåga, förmåga att uttrycka sig i tal och skrift, omdöme och självständighet.

Domstolens ordförande ska därutöver ha intresse av och förmåga att företräda domstolen i både nationella och internationella sammanhang och därigenom skapa förtroende för domstolens verksamhet och för domstolsväsendet. Ordföranden ska också ha intresse av och förmåga att utöva det övergripande administrativa ledarskap som följer med anställningen.


Anställningsvillkor

Anställningsform: Tillsvidareanställning
Ordinarie domare anställs med fullmakt.
Omfattning: Heltid
Tillträde enligt överenskommelse.

Antal platser: 1

Ansökan

Sista ansökningsdag: 2017-09-24
Arbetsgivarens referensnummer: 48-2017

Ansök via epost till:
domarnamnden@dom.se

Kontakt

Mats Melin
Justitieråd, Högsta förvaltningsdomstolens ordförande
08-561 676 16
mats.melin@dom.se

Helene Lövung
Kanslichef, Domarnämnden
08-561 669 51
helene.lovung@dom.se


Övrigt

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare:

Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.


Om Högsta förvaltningsdomstolen

Högsta förvaltningsdomstolen är högsta instans bland de allmänna förvaltningsdomstolarna. Domstolens huvuduppgift är att avgöra överklagade mål från kammarrätterna som kan vara vägledande för hur liknande fall ska bedömas i framtiden (prejudikat). Domstolen prövar även överklaganden av beslut om förhandsbesked från Skatterättsnämnden, ansökningar om rättsprövning av vissa regeringsbeslut och ansökningar om resning och återställande av försutten tid.

Vid Högsta förvaltningsdomstolen arbetar ca 80 personer, varav 16 justitieråd (domare). Kanslichefen Doris Högne Rydheim är chef över de tre beredningsenheterna och den administrativa enheten.

Högsta förvaltningsdomstolens lokaler är vackert och centralt belägna i historiska byggnader på Riddarholmen i Stockholm.